Activiteiten

GaastmeerVaren

Gaastmeer ligt midden in het merengebied van Zuidwest Friesland, en ons huisje ligt aan een sloot die in open verbinding staat met het Grote Gaastmeer. Van daaruit is heel Friesland te bevaren, en kun je via Workum of Stavoren het IJsselmeer en de wadden bereiken.

Van april t/m oktober wordt ons huisje verhuurd inclusief het gebruik van de aanwezige boten en surfplanken (zie mogelijkheden en opties), dus alle mogelijkheid om Friesland over het water te verkennen.

Fietsen

Ook met de fiets kun je alle kanten op vanuit Gaastmeer. Leuke fietstochten om de meren heen, door de weilanden, met fietspontjes over de vaarten gezet worden, langs boerderijen waar thee, limonade en fruit in stalletjes langs de weg wordt aangeboden. Standaard staan bij het huisje wat tour/racefietsen en 2 gewone fietsen, dus zowel voor een lange dagtocht als een ritje naar de buurtsuper kun je een fietsje gebruiken.

 

Zwemmen

In de meertjes rondom Gaastmeer kun je heerlijk zwemmen. Het water is schoon, en op veel plekken kun je staan. Er zijn diverse plekken waar je het water in kunt gaan, zoals bijvoorbeeld in het Piel, wanneer je net voorbij het kerkje van Gaastmeer loopt. Een mooi zwemstrandje is in Oudega aangelegd, net door het dorp richting Blauhus.

 

 

Wandelen

Door de weilanden, langs de meren lopen kun je hier uren doen zonder iemand tegen te komen (behalve ganzen, koeien of schapen). Natuurlijk kun je ook op de fietspaden of de weg blijven..
Mede door een bevriende vogelkenner zien we rond ons huis en op wandeltochten een veelheid aan vogels!

 

 

Schaatsen

Als het ijs het toelaat (en dat is toch de laatste jaren wel weer even gelukt), dan is Friesland vanaf het natuurijs op zijn allermooist! Opstappen op de Pieter Bouwesloot achter het huis en van daaruit via Gaastmeer en het Piel het Heegermeer op, of wanneer het grote water nog niet vertrouwd is, naar het ondiepe Hop en Ringwiel richting Sandfirden.

 

 

Stad-dorpsbezoek

Al wandelend ben je zo bij leuke dorpjes in de buurt en met de fiets is de hele zuidwesthoek goed bereikbaar. Zo zijn Heeg, Oudega en Blauhus heel dichtbij, maar ook Bolsward, Workum, Sneek en Woudsend zijn leuk en hebben wat meer winkelmogelijkheden, markten en bezienswaardigheden of musea (zoals de Palingaak en de werf van Piersma in Heeg, de werf en musea in Workum, etc). Maar zelfs piepkleine buurtschapjes zijn de moeite waard om even te bekijken, zoals het romaanse Bartholomeuskerkje van Westhem, of het verscholen klokkentorentje in Greonterp, voorbij Blauhus.

 

Fikkiestoken/pizzabakken/badminton/jeu de boules/risken

In en om het huis zijn genoeg activiteiten te doen. Zo kun je zowel buiten als binnen lekker een vuurtje stoken in vuurkorf, buitenoven of houtkachel. In de buitenoven kun je dit goed combineren met het bereiden van een ovenschotel, pizza’s of flamkuchen. Je kunt natuurlijk ook gewoon een broodje of marshmellows boven de vuurkorf garen.
In de blokhut liggen buitenspellen zoals badmintonrackets, jeu de boules en een croquetspel.  Bij slecht weer of in de winter kun je uren binnen risken, kaarten of blufpokeren.

 

Culinair

Wij houden zelf erg van koken dus er staan veel spullen om dit goed te kunnen doen in het huisje. Maar ook lekker eten in de omgeving is erg fijn, dus hier alvast een paar tips voor goede/leuke eetadresjes:

 

 

 

Gaastmeer:
d’Ald Herberch ‘ Yn’e Iel-aek ‘ Munkedyk 46: prima hapjes en dinerkaart aan een lekker terras aan het water in het dorp.

Woudsend:
Omke Jan: Erg lekker en leuk met ook wat zitjes aan het water. Ontworpen door Piet Hein Eek, Vlak bij de zaagmolen/Zeilschool Molenhuis
Vis en Meer: Wat chiquer visrestaurant in dorpstraat maar wel goed
Ponkje: Restaurant in een voormalig kerkje, leuke entourage

Sneek:
Le Petit Bistro: Erg prima eten in klein frans restaurantje door gepassioneerde eigenaar/kok.

Hindeloopen:
De Hinde: Goed eten op mooi plekje met uitzicht over IJsselmeer, mooie fietstocht en een prachtig stadje