De omgeving

 

De Lytse Kaep ligt op het boerenerf en achter het huisje loopt de Pieter Bouwesloot die richting Gaastmeer en het open water gaat. Van daaruit kun je alle kanten op, westwaarts richting Oudega of Workum, of het Heegermeer of de Fluessen op. Wie deze meren te groot vindt, kan met het motorbootje of de lasers via het Grote Gaastmeer (dat niet zo groot is) en het Zandmeer door slootjes naar het Hop en het Ringwiel en zo Sandfirden aandoen. En zo zijn meerdere beschutte vaarroutes te maken.

In de meertjes rondom Gaastmeer (het Groote Gaastmeer, het Zandmeer, het Piel en richting Oudega de Vlakke Brekken, Oudegaaster Brekken, het Hop en het Ringwiel) kun je behalve zeilen, roeien of kanoën ook heerlijk zwemmen. Er zijn verschillende zwemstrandjes of plekken om het water in te gaan.

In het dorpje Gaastmeer vind je geen groot winkelcentrum, maar wel een prima dagwinkel, met lekkere verse broodjes en een compleet assortiment in een minimum aan vierkante meters.
De Jachthaven Pieter Bouwe, waar we vanuit het huisje schuin op uitkijken, verhuurt valkjes, dus als je niet genoeg hebt aan de bootjes bij het huisje, kun je daar ook terecht.

De oude herberg in Gaastmeer heeft een erg lekker terrasje aan het water en een prima dinerkaart. Voor een eenvoudiger snack kun je in het seizoen ook terecht bij een snackbar/kar bij het dorpshuis. Koop heerlijke gerookte paling bij Andries Van Netten iets verderop in het dorp (bij het water links de hoek om, even doorlopen en na 100 meter aan de rechterkant) . Hij heeft naast gerookte paling, ook rivierkreeftjes en snoekbaars.

Tip voor de lezers: op 50 meter afstand van ons huisje (vanaf de Kaepwei linksaf de Wieldyk oplopen) vind je aan de linkerkant de boekenschuur, waar je voor 1 of 2 euro verrassend vaak leuke boeken vindt.

Heeg ligt op 5 km afstand en daar vind je wat meer winkels en restaurants; een paar watersportwinkels, een keurslager en bakker, een heel goed gesorteerde Plus, en een paar benzinepompen waar je benzine voor de boten of grasmaaier kunt krijgen. Je kunt de Palingaak bij Pier Piersma bezoeken, of meevaren met een skutsje naar Balk (de Beurtveer).

Oudega, op 3 km van het huisje, heeft ook een leuk surf/zwemstrandje bij de camping Baershoeke aan de Oudegaaster Brekken. In het dorp zijn een buurtwinkel, een eetcafé met snackbar en een restaurant en terrasje aan het havenkommetje.